Ka-Na-Da

2010-10-03 @ 13:01:01
Kanada ett att världens största länder och granne med dom 50 staterna, Kanada är till ytan större än USA men ses ändå som lillebror i relationen mellan de båda. Detsamma gäller inom hiphopen vilket kanske egentligen är ganska naturligt, men det geografiska avståndet är mycket närmre än det kulturella, artister som har det stora landet norr om gränsen som hemland har inte alls nått samma framgångar som sina kollegor i söder.

Man har länge varit utan en artist som slagit igenom kommersiellt till för ett par år sen då en figur som både kunde rappa och sjunga dök upp på scenen, jag snackar så klart om Drake, svärmors drömmen från Toronto sålde ex av sitt mixtape "So Far Gone" som om det vore 1995 och nu med debutalbumet "Thank Me Later" ute och Lil Wayne i ryggen kan Drake räknas som en superstjärna.

Så vilka artister värda att nämna hittar vi under lönnlövet?:

Kanada har faktiskt länge haft en stabil underground-scen man har även gedigna "Conscious" artister som K´naan som man kanske främst ser som en Somalier där han spenderade sin barndom men kom sen som flykting till Toronto via New York. Han blev känd för den stora massan när hans "Wavin Flag" gjordes om till theme för fotbolls-VM i Sydafrika.

K-os är en annan inom samma kategori, även han från Toronto och med en liknande musikalisk stil.

Blickar vi längre västerut mot Vancouver hittar vi Swollen Members, en grupp som vunnit respekt i gamet och anses av många vara en av de mest kreativ och innovativa artisterna inom genren.
Toronto tillsammans med just Vancouver är de städer med störst aktivitet.


Saukrates har en polare i amerika och det är ingen mindre än Redman och är signad till hans bolag, han har även turnerat med Kanadas popprinsessa Nelly Furtado och ska förhoppningsvis snart släppa sitt andra album.

Buck 65 är en artist som har en väldigt egen stil och integrerar Blues, Rock, Country och lite annat smått och gott i sin musik.  I Kanada är man alltså både väldigt traditionell och lägger stor vikt vid lyricism men och andra sidan är man också väldigt innovativ, med K´naan och K-os i spetsen för det senare nämnda.
Det finns inget övergripande "Kanadensiskt Sound" men det jag tycker genomsyrar den mest av hiphopen är att det finns själ och medvetenhet i musiken, vilket kanske beror lite på det lillebrors-komplex gentemot grannlandet USA, man är helt enkelt tvungen att steppa upp gamet om man överhuvudtaget ska ha en chans att synas och det är bra, Kanada är "Quality Over Quantity".

Sist men inte minst den helgalne Tom Green var faktiskt innan skådespelarkarriären och MTV rappare i gruppen Organized Rhyme som hade en hit i början av 90-talet med "Check The O.R".

 
, , , , , , , , ,
EditorialsTrackbacks ()

Kommentarer

Postat av: kobe bryantshoes

I enjoyed a lot by hearing it from you....Very nice presentation..

I also like your presentation.

Thank you.
2010-10-06 @ 09:16:12
URL: http://www.pickkobeshoes.com/



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback