Walkin In Memphis

2010-10-24 @ 16:08:27
Memphis är en stad med en stolt musikhistoria, legender som Johnny Cash, B.B. King, Isaac Hayes och förstås Elvis Presley påbörjade sin karriär i Tennesee´s största stad under 50-talet.

Så det känns naturligt att just Memphis har spelat en viktigt roll i söderns dominans av hip hop scenen, men man ses ändå i allmänhet lite som lillebror i sammanhanget, man tänker kanske främst på Atlanta, New Orleans, Houston och Miami.
Det sägs dock att det var i Memphis som Crunk uppstod för första gången och upphovsmännen sägs vara Three 6 Mafia, musiken spred sig sedan vidare till övriga städer och främst Atlanta där Lil Jon närmast tog patent på Crunk. När rappare som T.I. och just Lil Jon slår på trumman för sitt hood och stad, gör inte artister från Memphis samma sak alternativt det får inte samma genom slag.

Men man har en väldigt bra scen, det är främst den karaktäristiska crunken som dominerar i någon slags fusion med bounce och främst i ledet står Three 6 Mafia. DJ Paul, Juicy J och Lord Infamous bildade gruppen i början på 90-talet och har nu nära 20 år i gamet vunnit respekt över hela världen inte minst genom att bli första rapgrupp att vinna en Oscar, som man förärades med genom sin medverkan till orginalmusiken i Hustle & Flow som för övrigt utspelade sig i just Memphis.

Trion är dessutom ansvariga för att tagit fram andra artister från sin hemstad i rampljuset, som Juicy J´s egen bror Project Pat och Gangsta Boo. Man har även släppt musik som solo artister, Juicy J´s 2009 släpp Hustle Til I Die är ett smärre mästerverk och singeln North Memphis Like Me är en anthem för stadens hip hop scen utan dess like.

Three 6 Mafia´s Stay Fly från 2006 blev gruppens mest framgångsrika låt kommersiellt sett, låten gästades av en annan Memphis-grupp nämligen 8Ball och MJG. Gruppen har en liknande historia som DJ Paul och Juicy J som numera är enda kvarvarande medlemmar, de båda började också sin karriär i början av 90-talet, man signade ett kontrakt med Diddy´s Bad Boy Records men har numera T.I.´s Grand Hustle som hem.

De verkar även som soloartister, 8Ball har b la spelat in ett album tillsammans med Outlawz E.D.I. Mean.
Både 8Ball och MJG har egna bolag där man jobbar med yngre förmågor, b la har man snappat upp Da Volunteers som börjat bygga sig en fanbase i sydstaterna.

Al Kapone är en rappare som haft stor betydelse för Memphis undergroundscen och har varit i gamet längre än båda ovannämnda grupper, hans karriär fick även den större uppmärksamhet när Hustle & Flow gick upp på biograferna, Kapone skrev b la Whoop That Trick, som är en av huvudlåtarna i filmen. Han har haft fler låtar på soundtracks så som Stomp The Yard, men den ytterst tunga The Deepest Hood.

Nästa stjärna från Memphis spås bli Yo Gotti, en snubbe som redan samarbetat med Lil Wayne och Gucci Mane, han fick även äran att medverka på Lloyd Banks remix av Beamer, Benz Or Bentley. Han jobbar just nu på ett nytt albumKitchen Live From The Kitchen, släpps den 21 December och blir troligen hans riktiga genombrott.

Drumma Boy är den producent som fått störst framgångar, han flyttade dock till Atlanta för att utveckla sin karriär, vilket många menar är det som urholkar den lokalascenen, att man tar flyttlasset till just Atlanta.
Slutsatsen för min del blir att Memphis ska inte underskattas, man har fortfarande kvar sitt genuina-sound och får alldeles för lite cred, det är trots allt födelseplats för Crunken.

, , , , , , ,
EditorialsTrackbacks ()

Kommentarer

Postat av: Sami J

Interesting stuff. Keep us these nice posts!

2010-10-27 @ 07:04:54
URL: http://www.cigarettejeans.com



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback